Blazen aan het Spui was een activiteit van stichting Buccina. Stichting Buccina is opgericht in 2010 door Twan Dubbers om activiteiten te ontplooien die gericht zijn op uitvoering en promotie van muziek voor blazers, blazersensembles en blaasorkesten. De concertserie Blazen in de Beurs (in de Amsterdamse Beurs van Berlage) was tot 2017 de eerste activiteit van de stichting.

In 2015 startte in Den Haag naar het voorbeeld van Blazen in de Beurs een tweede concertserie voor symfonische blaasmuziek onder de naam Blazen aan het Spui in de Nieuwe Kerk. Later vonden ook concerten plaats in de nieuwe concertzaal Amare. Naast deze podiumfunctie (met o.a. een terugkerend festival en activiteiten op het gebied van participatie en educatie) was Blazen aan het Spui bedoeld als platform voor blaasmuziek. 

Activiteiten stichting Buccina

De stichting initieert / ondersteunt projecten die bijdragen aan de ontwikkeling en promotie van de symfonische blaasmuziek als genre. Hiermee willen we een groter publiek bekend maken met zowel de artistieke waarde en veelzijdigheid van dit genre als met de amateurorkesten en professionele ensembles die dit repertoire op hoog niveau uitvoeren. 

Voor de blaasorkesten geldt dat er grote behoefte is aan podia waar deze muziek tot zijn recht komt en waar de ambitieuze amateurmusicus zich kan richten op het musiceren alleen. Daarom richt stichting Buccina zich vooral op de organisatie van concerten en festivals voor en door harmonieorkesten, fanfareorkesten, brassbands en overige blazersensembles. 


Festival

In 2018 organiseerde stichting Buccina met groot succes het eerste festival Blazen aan het Spui. Drie dagen lang waren er concerten, workshops, interviews, lezingen, een expositie en een film rondom componist Johan de Meij. Doel van het festival is een breed publiek kennis te laten maken met de wereld van blazers en blaasorkesten en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de amateurmuziek sector in de regio Haaglanden (nadruk op harmonieorkesten, fanfareorkesten en brassbands). Dit doen we door verbindingen te leggen tussen amateurmusici en professionals, eigentijdse muziek, symfonische muziek en blaasmuziek. In mei 2022 organiseerden we het tweede Festival Blazen aan het Spui, met dit keer componist Rob Goorhuis in de hoofdrol.

Op dit moment zijn er geen activiteiten gepland. Mocht je belangstelling hebben om samen te werken met stichting Buccina voor nieuwe initiatieven die bijdragen aan symfonische blaasmuziek neem dan gerust concert met ons op via het contactformulier!