Welkom op de site van Blazen aan het Spui, podium en platform voor blaasmuziek in Den Haag en regio.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Festival Blazen aan het Spui : NJFO en Koninklijke Harmonie van Thorn

21 mei 2022 20:00 - 22:30

Nationaal Jeugd Fanfare Orkest ontmoet Koninklijke Harmonie van Thorn

Nationaal Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Stefan van der Wilt
m.m.v. Femke IJlstra – saxofoon

Ruslan & Ludmilla – Michail Glinka arr. Gert Buitenhuis
A flower remembered – John Rutter arr. Hans ver der Heide
Concert voor sopraansaxofoon en fanfare – Rob Goorhuis
Stromingen – Henk van Lijnschooten

Koninklijke Harmonie van Thorn o.l.v. Jan Cober
m.m.v. Fons Klesman – klarinet

Oscar Navarro – Symphony no. 1  ‘Hell and Heaven’
Oscar Navarro – Leyendas for clarinet and orchestra (première transcriptie voor harmonieorkest)

Rob Goorhuis over dit concert:

Als Composer in Residence van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest mag ik mij verheugen in een bevoorrechte positie. Regelmatig komen mijn werken voor in de programmering van dit prachtige orkest dat zich onder leiding van Danny Oosterman op het hoogste niveau in de  fanfarewereld presenteert.

De Nederlandse componist Henk van Lijnschooten is vooral bekend van zijn op volksmuziek geïnspireerde werken. Hij is echter tevens een van de grootste vernieuwers van de blaasmuziek in de 20ste eeuw in Nederland. Zijn werk Stromingen is daar een prachtig voorbeeld van. Het werk vormt een soort bloemlezing van de eigentijdse technieken die juist buiten de blaasmuziek opgeld hebben gedaan. De mooiste Nederlandse blaasnoten horen we in het koraal uit Stromingen dat ik met zijn toestemming verwerkte in de compositie In Memoriam Piebe Bakker. Het Concert voor sopraansaxofoon en fanfare schreef ik voor Kim Hoogvliet en het NJFO.

Voor de Koninklijke Harmonie van Thorn en hun dirigent Jan Cober componeerde ik in 1987 mijn Variaties op een Pentatonisch Thema dat tijdens het middagconcert wordt uitgevoerd door het orkest van de Belgische gidsen. ‘De Bokken van Thorn’, zoals de harmonie ook wel wordt genoemd hebben dit keer zelf werk van de Spaanse componist Navarro op de lessenaar staan, ter voorbereiding op hun deelname aan het Wereld Muziek Concours Kerkrade waar ze ongetwijfeld hoge ogen gaan gooien.

Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO)

Het NJFO is opgericht in 1959 en is vanaf het begin af aan een orkest geweest met een zeer hoog niveau. De muzikanten van het NJFO zijn zeer getalenteerde amateurs tussen de 15 en 25 jaar en bevat ook enkele conservatoriumstudenten in deze leeftijdscategorie. Het orkest draagt vanaf de oprichting bij aan de ontwikkeling van de unieke Nederlandse fanfarecultuur.

Het NJFO verrichtte de afgelopen decennia pionierswerk op het gebied van talentontwikkeling en programmering. Onder leiding van dirigent Piebe Bakker, die het orkest meer dan 25 jaar dirigeerde, ontwikkelden jonge muzikanten uit het hele land zich tot volwassen musici, klaar voor een carrière als professioneel musicus of ambitieuze amateur.

Verder stimuleerde Piebe Bakker componisten om specifiek te componeren voor het fanfareorkest, met het karakteristieke klankidioom bepaald door meervoudig bezette bugels (flügelhorns) en saxofoons gecombineerd met symfonisch koper en slagwerk.

Koninklijke Harmonie van Thorn

De Koninklijke Harmonie van Thorn werd in 1812 opgericht als het Philharmonisch Muziekgezelschap van Thorn. In de periode na 1945 drukt de “Koninklijke” een speciaal stempel op de geschiedenis van de harmoniemuziek in binnen- en buitenland. Sinds 1957 wordt het harmonieorkest tienmaal landskampioen in de superieure afdeling en is vanaf 1988 viermaal algeheel winnaar in de concertafdeling (1988-1997-2003-2008).

In mei 2013 werd de Koninklijke Harmonie van Thorn glansrijk winnaar van het eerste Europese Kampioenschap voor harmonieorkesten in Luxemburg. In Mei 2016 behaalde de Koninklijke Harmonie van Thorn de officiële titel Europees Kampioen door glansrijk het eerste “European Contest for WindOrchestra’s (ECWO)” te winnen. Het memorabele concert kreeg maar liefst 96,25 punten toegekend van de internationale jury, de Koninklijke Harmonie werd hiermee afgetekend winnaar van het Europese Kampioenschap voor concertdivisie harmonieorkesten georganiseerd door de gezamenlijke Europese muziekbonden.

De Koninklijke Harmonie van Thorn hecht er waarde aan om van ieder concert een muzikale gebeurtenis te maken van superieure kwaliteit. Zij streeft een regelmatige vernieuwing van het repertoire na. Bij de keuze van de werken wordt speciaal aandacht geschonken aan een evenwichtige vertegenwoordiging van zowel klassieke als ook origineel voor harmonieorkest geschreven composities. Bovendien wordt bij de concertprogrammering aandacht geschonken aan de uitvoering van werken uit het populaire genre.

Festival Blazen aan het Spui : NJFO en Koninklijke Harmonie van Thorn

Gegevens

Datum:
21 mei 2022
Tijd:
20:00 - 22:30

Organisator

Blazen aan het Spui

Locatie

Concertzaal Amare
Spuiplein 150
Den Haag, 2511 DG Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie