Festival Blazen aan het Spui 2022

Deze editie van het festival staat in het teken van de muzikale wereld van Rob Goorhuis. Daarom organiseert Festival Blazen aan het Spui een masterclass voor dirigenten rond de muziek van Rob Goorhuis. Woensdag 18 mei maak je in Amare Den Haag kennis met Rob Goorhuis en hoor je meer over zijn leven en werk. Daarbij komen ook experts Durk Lautenbach (voorm. trombonist Noord Nederlands Orkest, jurylid en dirigent), Harrie Reumkens (musicoloog en artistiek adviseur Wereld Muziek Concours Kerkrade) en Ivan Meylemans (dirigent, docent orkestdirectie Koninklijk Conservatorium) aan het woord. Vervolgens gaan de deelnemers op donderdag 19 mei aan de slag met het Orkest Koninklijke Marechaussee, onder begeleiding van docent Ivan Meylemans en Rob Goorhuis zelf. Deze sessie vindt plaats in Apeldoorn. Bij beide activiteiten zijn auditoren/toehoorders van harte welkom. Kijk gauw bij Inschrijving en zorg dat je erbij bent!

Wat bieden wij:

  • Een technische briefing door Ivan Meylemans van een uur, waarin de technische aspecten worden voorbereid en daarnaast aandacht is voor het werken met professioneel orkest (alleen voor de actieve deelnemers)
  • Een inhoudelijke sessie ´Inleiding en kennismaking´ met de componist Rob Goorhuis, waarbij achtergronden en interpretatie centraal staan (18 mei) (ook toegankelijk voor auditoren)
  • De masterclass met podiumbeurt (25 minuten) voor maximaal 8 kandidaten met het Orkest Koninklijke Marechaussee met docenten Ivan Meylemans en Rob Goorhuis (19 mei) (ook toegankelijk voor auditoren). N.B. Dit onderdeel is verplaatst naar de Koning Willem III Kazerne, home van het orkest in Apeldoorn.

Update 15 april : Alle plaatsen voor actieve deelname zijn ingevuld, auditoren kunnen zich nog steeds aanmelden!

Repertoire:

  • Uthuson
  • Griet Koenes
  • It’s in the Air
  • Andries en de Liefelijke

Deze partituren zijn verkrijgbaar bij AM Music. Vanwege deze bijzondere masterclass en de samenwerking met Alma Muller van AMMusic, kun je deze partituren met korting bestellen. Zo ontvang je deze 4 partituren voor de prijs van 3!

Kosten

De kosten voor actieve deelname aan de masterclass zijn €125,-

Auditoren betalen €7,50 per dag.

Leden van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs ontvangen bij actieve deelname 10% korting, daarom kunnen zij deelnemen voor €112,50. Ook draagt de BvOI haar steentje bij voor leden die als auditor willen komen luisteren. Zij kunnen gratis als auditor naar binnen.

Inschrijving

Schrijf je nu in voor deze unieke masterclass!

Auditoren kunnen zich via deze link inschrijven.

Vragen of meer informatie ? Neem dan via het contactformulier van deze site contact met ons op.

Woensdag 18 mei: Inleiding en kennismaking 10.30 – 14.30 uur

In deze sessie word je meegenomen in de muzikale wereld van Rob Goorhuis. Met een aantal experts als Durk Lautenbach, Harrie Reumkens en Ivan Meylemans bespreken we de mens, de componist en het werk van Rob Goorhuis. Deze bijeenkomst vindt plaats in Amare Den Haag.

In deze sessie zal ook specifieke aandacht zijn voor de te dirigeren werken met het Orkest Koninklijke Marechaussee.

10:30-12:00 Deel 1: Rob Goorhuis (persoon, componist), Durk Lautenbach (persoonlijke benadering, werk en ambacht) en Harrie Reumkens (historische context, geschiedenis Rob & WMC) spreken over de componist en de mens Rob Goorhuis.

12:00-12:45 Lunch

12:45-14:30 Deel 2: Rob Goorhuis (achtergronden, interpretatie (van verhaal naar klank)) en Ivan Meylemans (praktische vertaling naar het orkest) bespreken de werken Uthuson, Andries en de Liefelijke, Griet Koenes en It’s in the Air.

Durk Lautenbach woont in Wons en is geboren in het Friese Berlikum. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van Brassband pionier Sierd de Boer.

Vervolgens studeerde hij bij Kees Blokker, voormalig solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Tot 2012 was Lautenbach trombonist bij noordelijke orkesten. Eerst bij het Frysk Orkest en later bij het Noord Nederlands Orkest. Als trombonedocent was hij verbonden aan de conservatoria van Leeuwarden en Zwolle.

Daarnaast dirigeerde hij de Friese Jeugd Brassband en verschillende fanfare- orkesten en wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent. Durk Lautenbach jureert regelmatig nationale en internationale concoursen, waaronder de Europese Brassband Kampioenschappen en het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Harrie Reumkens was meer dan 30 jaar de artistiek leider van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, het belangrijkste internationale podium voor de blaasmuziek ter wereld.

Hij studeerde Germanistiek in Amsterdam en kwam via zijn grote hobby, de blaasmuziek, medio jaren ’80 bij WMC in beeld, toen hij als bestuurslid van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) mede-verantwoordelijk was voor de introductie van de nieuwe “Concertafdeling”, die als experiment tijdens het 10e WMC in 1985 in Kerkrade een plek kreeg.

Behalve dat Harrie zijn 6 graden Euphonium met Lof aan de Heerlense Muziekschool bij Noël Speetjens behaalde, is hij muzikaal autodidakt. Hij is nog steeds actief muzikant en assistent-dirigent bij Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide, dirigent van de Jachthoornblazers St. Hubertus Nieuwenhagen en zingt bij Gemengd Koor Don Bosco Lauradorp.

Hij is ook lid van de World Association Symphonic Bands & Ensembles (WASBE) en Associate  Member van de American Band Masters Association (ABA).

Donderdag 19 mei Masterclass 9.30 – 15.00 uur 

Dirigent en docent Ivan Meylemans zal 8 kandidaten begeleiden wanneer zij muziek van Rob Goorhuis (die zelf ook aanwezig is om feedback/inzichten te geven) laten klinken met het Orkest Koninklijke Marechaussee.  Afsluitend zal het Orkest Koninklijke Marechaussee o.l.v. Kapitein Peter Kleine Schaars een eindpresentatie verzorgen van enkele werken die tot stand zijn gekomen in de Componistenworkshop Festival Blazen aan het Spui 2022.

N.B. Dit onderdeel is verplaatst naar de repetitieruimte van het orkest in Apeldoorn.