Blazen aan het Spui en Haagse bigbands brengen muzikaal eerbetoon aan bandleider Piet Engels (1919 – 2007)

De Haagse bandleider en arrangeur Piet Engels staat op zondag 10 november centraal tijdens de Piet Engels Centennial in theater De Nieuwe Regentes. Vier bigbands uit de regio Haaglanden brengen hulde aan deze legendarische musicus. Engels was een pionier die vanaf 1950 onder meer de muziek van Stan Kenton, Benny Goodman en hun tijdgenoten bij amateurmusici introduceerde, lichte en klassiek muziek bewerkte voor harmonieorkesten en daarmee populair werd bij zowel beroepsorkesten als amateurgezelschappen in het gehele land. Als muzikaal leider en arrangeur speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Haagse bigband scene en de blaasmuziekwereld.

Het project is een initiatief van trombonist Pieter Zuurmond (Loosduinen, 1949) uit Wateringen. Zuurmond speelde van 1971 tot 1993 in de orkesten van Piet Engels zoals het roemruchte Shell Dansorkest. Het is al jaren zijn droom om de muzikale nalatenschap van Piet Engels tot klinken te brengen. Het belooft op 10 november dan ook een groot muziekfeest te worden met vele Haagse muzikanten, verwacht veel swingende klassiekers van Stan Kenton, Benny Goodman en hun tijdgenoten.

Optredens van :

Residence Bigband o.l.v. Wouter Klück, Let’s Swing o.l.v. Matthijs Valkenwoud, The Swinging Oldtimers en Sax & Rhythm o.l.v. Marjan van Delft, Reunion Band o.l.v. Peter Habraken

Aanvang: 15.00 uur
Einde:      18.00 uur
Locatie:    De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63, 2562 GR Den Haag
Website:   www.denieuweregentes.nl
Telefoon:  070-2119988
Kaarten:   € 15 / voorverkoop via deelnemende bands € 10

E-mail:     pietengelscentennial@gmail.com

Johan de Meij (componist / arrangeur / dirigent) over Piet Engels:

“In de 70- en 80er jaren heb ik heel veel met de muziek van Piet Engels te maken gehad. Bij de Amsterdamse Politiekapel (waar ik euphonium speelde) speelden we al zijn arrangementen, die één voor één voortreffelijk klonken. Ik herinner me Slaughter on 10th Avenue, Burt Bacharach Selection, Warsaw Concerto en Dragnet. Alle partijen en scores waren in zijn keurig handschrift en er zaten nooit fouten in. Hij verstond de kunst om het orkest optimaal te laten klinken door altijd de juiste toonsoorten te kiezen die het lekkerst klonken, in de juiste registers te blijven en niet teveel te verdubbelen.

Ik heb ook diverse malen onder zijn leiding meegespeeld op trombone en bastrombone met de Shell Big Band. Dat was altijd een feest, Piet in een smetteloze witte smoking ervoor met een zwart strikje was een uitstekende bandleader. Met zijn karakteristieke dikke brilmontuur leek hij wel een beetje op Onassis! Een aimabele man, die zeker in de beginjaren van mijn carrière een voorbeeld is geweest. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat zijn muziek niet in de vergetelheid raakt.”

9/10 november Piet Engels Centennial Den Haag

2 gedachten over “9/10 november Piet Engels Centennial Den Haag

 • 10 september 2019 om 17:18
  Permalink

  ik ben in de jaren 50 bassist geweest van het Dans orkest The Mohicains onder leiding van Piet Engels. In vele zalen in Den Haag maar ook verspreidt in het land voor militairen waren er optredens.
  Ik heb hele fijne herinneringen aan de samenwerking met Piet Engels,
  foto s ,contracten etc heb ik ter beschikking gesteld aan het jazz archief

  Beantwoorden
  • 22 september 2019 om 18:41
   Permalink

   Guus… Ik kijk uit naar je komst op zondagmiddag 10 november aanstaande. Wat een eer en een genoegen om één van Piets bandleden nog in goede gezondheid te mogen ontmoeten en met ons deze centennial te maken tot iets onvergetelijks voor het respect van zijn vele arrangementen voor zijn bands en harmonieorkesten…
   Groeten Pieter Zuurmond

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *